ORMIT: Opleiden in de virtuele praktijk

Als senior consultant bij ORMIT verzorgt Pieter Verdaasdonk al 9 jaar trainingen voor zowel trainees als organisaties. De Business Challenge, de serious game van Simenco, maakt menigmaal deel uit van het programma.

Als consultant traint Verdaasdonk trainees, maar zijn rol is breder. Zo voert hij maatwerkprogramma’s uit voor allerlei organisaties en ontwikkelt hij hun werknemers en leidinggevenden. “Bij ORMIT kijken we altijd naar het persoonlijke leiderschap, als basis voor het resultaat. Daarmee worden trainingen persoonlijker ingestoken,” vertelt Verdaasdonk.

De kracht van de game

De Business Challenge van Simenco heeft een heel andere insteek. De game richt zich op de zakelijke kant van waardecreatie voor een organisatie. Een mooi contrast met het op het individu gerichte deel van de overige trainingen. In de game leren deelnemers hoe organiseren in de praktijk werkt, hoe je vanuit verschillende visies samenwerkt en hoe je als organisatie winst maakt.

Verdaasdonk noemt drie elementen die de game zo waardevol maken:

  • Competitie
  • Samenwerken
  • Vanuit verschillende perspectieven bekijken hoe organiseren werkt.

De trainees vormen in de challenge een virtueel managementteam. Elk teamlid heeft een ander specialisme. “Ze hebben allemaal een ander perspectief op hoe je winst maakt, dus op hoe je succesvol wordt als organisatie. En om daar eens mee bezig te zijn, dus kijken naar ‘hoe is de blik op winstgevendheid in mijn specifieke rol?’ en dat combineren met de game winnen en samenwerken met anderen, dat is een heel mooi element.”

Iets anders voor de deelnemers

“De deelnemers vinden het een verademing”, vertelt Verdaasdonk. “Wat ze erg leuk vinden is dat het nu eens niet alleen gaat over ‘hoe voel je je en wat gaat er door je heen?’, maar dat ze gewoon eens lekker een game mogen spelen, waarbij winnen vooropstaat. En daarbij leren ze iets meer over de business en over geld verdienen.”

“Opleiden gebeurt in de praktijk, niet in een tweedaagse cursus op de hei,” zegt Verdaasdonk. En dat is precies wat De Business Challenge nabootst: realistische situaties met complexe besluitvormingsprocessen.

De benefit voor een trainer

Als trainer bij een serious game is je rol daarom ook anders dan wanneer je voor een groep staat. “Ik zit een beetje op de achtergrond en observeer wat en op het moment dat we pauze hebben, dan geef ik wat dingen terug. Maar ik laat ze zo veel mogelijk die game spelen, omdat die drie elementen er zo mooi in verwerkt zijn.”

De Business Challenge is een bestaande game, maar tussentijds kan de game worden aangepast, om zo specifieke leerdoelen en vaardigheden extra aandacht te geven.

“De game staat als een huis, maar we kunnen de kamers iedere keer anders inrichten.

Zo bepalen we soms dat bijvoorbeeld de olieprijzen ineens omhoog gaan, of dat een MT iemand moet ontslaan. Als je dat soort veranderingen doorvoert, krijg je een spanningsveld tussen de verschillende specialismen. Hoe gaan ze daar dan samen mee om? Dat is wat we ze willen leren.”

Serious games in tijden van opleiden op afstand

In coronatijd is digitaal leren belangrijker dan ooit. De eerste volledig digitale Business Challenge is inmiddels een feit.

“Serious gaming is locatieongebonden, dus daarmee loopt Simenco vooruit op wat we nu meemaken. De spanwijdte en -breedte van serious games zijn onbeperkt. Ik geloof er wel in.

Deelnemers komen in besluitvormingsprocessen die realistisch zijn. Dat, in combinatie met het business wise naar organiseren kijken, maakt dat ik het logisch vind dat we dit vaak in programma’s opnemen.”

Newsarchive