Teambuilding & Events

Om een groep mensen efficiënt samen te laten werken, zijn sociale binding, vertrouwen en een goede groepsdynamiek van groot belang. Hoe je deze basis in een team creëert? Met teambuilding. Dit inmiddels bekende begrip kan op allerlei manieren invulling krijgen, van karaokeavonden tot je gezellig samen laten opsluiten in een escaperoom.

Maar wist je dat je teambuildingactiviteiten ook kunt combineren met zakelijke of studiegerelateerde leerdoelen? Met een serious game van Simenco moeten werknemers of studenten samenwerken en samen belangrijke afwegingen maken in een gesimuleerde wereld. Net als in het echt. Deelnemers verbeteren zo enerzijds hun sociale vaardigheden en samenwerkingsskills en leren anderzijds hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Serious games en teambuilding

Er zijn weinig werkvelden waarin je er niet mee te maken krijgt: collega’s. Wat je ook doet, de kans is groot dat je met anderen moet samenwerken. Belangen afwegen, empathie en assertiviteit zijn essentiële vaardigheden die je daarbij nodig hebt. En deze leer je het beste in de praktijk.

Grote beslissingen nemen in de praktijk voelt voor beginnelingen vaak als een sprong in het diepe. En ook voor teamleden die elkaar nog niet zo goed kennen, is een relatie veilig opbouwen beter dan wanneer er grote belangen aan verbonden zijn. Eerst de bodem aftasten in het babybadje is dan een prettige start.

Simenco biedt deze start met serious games die in de loop der jaren zeer effectief zijn gebleken in het aanleren van essentiële vaardigheden en teambuilding. Teams strijden tegen elkaar in een gesimuleerde wereld. Het competitieve element maakt deelnemers fanatiek en enthousiast. Spelers leren elkaar in korte tijd op een heel andere manier kennen dan ze in de praktijk zouden doen.

De serious games van Simenco bestaan er in verschillende soorten en maten. Bestaande games kunnen direct worden ingezet, maar ook zo worden aangepast dat ze perfect aansluiten op jouw specifieke leerdoelstellingen. Ook zijn de games te spelen met verschillende groepsgroottes van 20-100 personen en kunnen games worden aangevuld met diverse online en offline activiteiten.

Toegevoegde waarde voor de deelnemer

 • Collega’s of medestudenten beter leren kennen.
 • Nuttige professionele vaardigheden opdoen.
 • Een leuke en waardevolle ervaring.

Toegevoegde waarde voor het bedrijf

 • Een sterkere verbinding tussen collega’s.
 • Leerdoelen worden op een efficiënte manier in korte tijd bereikt.

Praktijkvoorbeelden

Provincie Overijssel

 • Doel: Talentontwikkeling, oefenen met integrale beleidsafweging en bestuurlijke sensitiviteit ontwikkelen
 • Aantal spelers: 50
 • Duur: 2 dagen
 • Game: Openbaar Bestuur Simulatie
  Elk team vormde een unieke gemeente met eigen karakteristieken: Zwongelo als oude handelsstad, Enschemo als studentenstad, Devenberg als arbeidersstad, Raaltom als fusiegemeente met een landbouwprofiel en Kampwijk als regiogemeente met veel hoogopgeleide forensen. Op basis van de talenten die de deelnemers al in een eerder traject vastgesteld hadden, kozen de deelnemers één van de drie rollen mogelijke rollen: lid van het college van B&W, politiek adviseur en projectleider. De teams dienden op basis van de kenmerken van hun gemeente een stabiel college te vormen en het beleid diende in lijn te zijn met de politieke kleur.

Economische en bedrijfskundige studieverenigingen EBF, START, EFR en Aureus

 • Doel: Demonstreren van strategische en analytische vaardigheden
 • Aantal spelers: 60
 • Duur: 1 dag
 • Game: nextOne
  De strijd werd georganiseerd in het historische en sfeervolle West-Indisch Huis in Amsterdam. Elk team leidde een multinational die smartphones produceert. Door het inwinnen van waardevolle informatie over de markten en de concurrentie probeerden zij deze te slim af te zijn.
  De studenten werden geobserveerd door consultants en recruiters van zowel Delta Lloyd en Ernst & Young. Naast de eer van het winnen van de battle was dit natuurlijk een uitgelezen kans voor de studenten om kennis te maken met deze interessante partijen en vice versa.

Voor deze partners zijn in de casus twee interessante opdrachten ontwikkeld op hun vakgebied. Zo konden de studenten bij E&Y informatie inwinnen om de performance van hun onderneming verder te verbeteren op het gebied van marge en groei. Delta Lloyd gaf voorlichting over het afwegen van bedrijfs- en aansprakelijkheidsverzekeringen om hun proces te beschermen.

 

Teambuilding bij Simenco

Wil je een serious game inzetten om jouw leerdoelen te bereiken of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op. We bespreken graag samen met jou welke oplossing het beste past bij jouw situatie.