Onboarding-programma

Werknemers wisselen steeds vaker en sneller van baan. Het is een trend die wereldwijd al jaren gaande is en vooral onder jongeren snel toeneemt. En dat is voor jou als werkgever heel ongunstig, want het kost een organisatie zo’n 50-150% van het jaarsalaris van de vertrekkende medewerker om deze te vervangen. Gelukkig ben je als bedrijf niet aan de goden overgeleverd. Je kunt hier actief iets mee doen, namelijk met een gedegen onboarding-programma. Hiermee zorg je ervoor dat nieuwe werknemers snel hun weg vinden en zich dus ook snel thuis voelen in je organisatie.

Op deze pagina leggen we je uit wat een onboarding-programma inhoudt en hoe Simenco je kan helpen om je nieuwe personeel hiermee op een zeer efficiënte manier in te werken.

deurmat welkom aan boord - onboarding programma

Het doel van een onboarding-programma

Onboarding (of ‘instromen’) is het traject waarin nieuwe medewerkers informatie krijgen over de organisatie, het team en hun rol. Het doel hiervan is dat de nieuwe medewerker zich onderdeel gaat voelen van het bedrijf. En dat zorgt ervoor dat hij of zij een betere bijdrage kan leveren. Onboarding begint op het moment dat iemand wordt aangenomen en stopt als de nieuwe medewerker volledig is ingewerkt.

Als je een nieuw personeelslid hebt aangesteld, wil je hem of haar vanzelfsprekend zo snel en efficiënt mogelijk inwerken. Dat scheelt je tijd en dus kosten. Met een goed doordacht instroomproces zorg je ervoor dat een nieuwe medewerker sneller en beter kan presteren. Hoe zo’n zo’n instroomproces er dan uitziet? Als een onboarding-programma.

Een onboarding-programma reikt nieuwkomers een stabiele basis aan. Ze spelen een game over de dagelijkse realiteit van de organisatie in een bedrijfssimulatie. Hierin leren ze alles wat ze moeten weten over het bedrijf. En dat op een veilige en inspirerende manier. Zodoende weten nieuwe medewerkers in no time hun weg in de organisatie te vinden. Daarnaast doen ze essentiële kennis en vaardigheden op die ze nodig hebben om hun werkzaamheden correct te kunnen uitoefenen. De gemiddelde inwerktijd wordt met een onboarding-programma van Simenco met maar liefst met 20% verkort. Het programma draagt daarmee bij aan een positief verloop en besparing van kosten.

Toegevoegde waarde voor de deelnemer:

  • Een leuke en uitdagende kennismaking met de nieuwe werkgever.
  • Snel het reilen en zeilen kennen van de organisatie.

Toegevoegde waarde voor het bedrijf:

  • Nieuwe werknemers leveren snel een betere bijdrage.
  • Een positief verloop en kostenbesparing.

Praktijkvoorbeeld instroomprogramma bij de NUON

Voor energieleverancier Nuon (overgenomen door Vattenfall) heeft Simenco een introductieprogramma ontwikkeld: de Nuon Introductie Game. Door te spelen leren deelnemers de visie en strategie van het bedrijf kennen en de taken van de verschillende divisies.

De game vormt de kern van de introductiedag voor nieuwe medewerkers. Het spel bestaat uit vier cases die elk één uur duren en de dynamiek van de vier belangrijkste divisies behandelen. De nieuwkomers strijden in groepen tegen elkaar en moeten beslissingen nemen. Een simulatietool laat vervolgens weten wat de consequenties zijn van de genomen keuzes. In combinatie met inhoudelijke feedback van een ervaren medewerker wordt hiermee aan van tevoren opgestelde leerdoelen gewerkt. Daarnaast zorgt deze competitieve, actieve en sociale werkvorm voor enthousiaste en gemotiveerde nieuwe personeelsleden.

Bekijk dit uitgebreidere artikel voor meer informatie over de Nuon Introductie Game.

Onboarding programma bij Simenco

Wil je als onderneming graag zelf de voordelen ervaren van een efficiënt onboarding-programma voor nieuwe medewerkers? Met onze innovatieve simulaties voor educatieve toepassingen helpen we je graag verder. Naast het onboarding-programma hebben wij ook diverse educatieve games en serious games die op maat bij jouw organisatie kunnen worden ingezet.

Voor meer informatie of vragen kun je contact met ons opnemen. Wij helpen je dan graag persoonlijk verder.